تعریف حرز و هدف از انجام آن
کلمه حرز را اینگونه تعریف و معنی نموده اند:
الحِرْزُ : الوعاء الحصینُ یُحفَظَ فیه الشیء .
و الحِرْزُ المکان المنیع یلجأُ إِلیه .
در اصول کافى در مورد حرز این چنین آمده:
حرز به معناى پناهگاه و جاى محکم و استوار و دعایی که بر کاغذ نویسند و براى دفع چشم زخم یا دفع بلا همراه خود نگهدارند آمده ، و تعویذ هم معناى شبیه حرز دارد و بـه مـعـنـاى پناه دادن نیز آمده و مقصود در اینجا چنانکه از دعاهایی که مى آید معلوم گـردد دعـاهـایی اسـت کـه بـا خـوانـدن یـا نـوشـتـن و همراه کردن آنها انسان از دردها و یا جانوران موذى و درندگان و ترس و دیگر چیزها در امان ماند).
ابـن مـنـذر گـوید: خدمت حضرت صادق (ع ) از وحشت (ترس و اندوه از تنهایی ) یادآور شـدم فـرمود: آیا شما را آگاه نکنم به چیزى که هرگاه آن را بگویید نه در شب و نه در روز از تنهایی نترسید؟ (و آن اینست ):
(بسم اللّه و باللّه و توکلت على اللّه و انه من یـتـوکـل عـلى اللّه فـهـو حـسـبـه ان اللّه بـالغ امـرة قـد جـعـل اللّه لکـل شـى ء قـدرا، اللهـم اجعلنى فى کنفک و فى جوارک و اجعلنى فى امانک و فـى مـنـعـک ) پـس فـرمـود: بـه مـا رسـیـده کـه مـردى سـى سال این دعا را مى خواند و یک شب آنرا ترک کرد و همان شب او را عقرب گزید.
در روایت دیگری آمده که حـضـرت صـادق (ع ) فـرمـود: بـگـو: أَعُوذُ بِعِزَّةِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِقُدْرَةِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِجَلَالِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِعَظَمَةِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِعَفْوِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِمَغْفِرَةِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِرَحْمَةِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِسُلْطَانِ اللَّهِ الَّذِی هُوَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ وَ أَعُوذُ بِکَرَمِ اللَّهِ وَ أَعُوذُ بِجَمْعِ اللَّهِ مِنْ شَرِّ کُلِّ جَبَّارٍ عَنِیدٍ وَ کُلِّ شَیْطَانٍ مَرِیدٍ وَ شَرِّ کُلِّ قَرِیبٍ أَوْ بَعِیدٍ أَوْ ضَعِیفٍ أَوْ شَدِیدٍ وَ مِنْ شَرِّ السَّامَّةِ وَ الْهـَامَّةِ وَ الْعـَامَّةِ وَ مـِنْ شـَرِّ کـُلِّ دَابَّةٍ صَغِیرَةٍ أَوْ کَبِیرَةٍ بِلَیْلٍ أَوْ نَهَارٍ وَ مِنْ شَرِّ فُسَّاقِ الْعَرَبِ وَ الْعَجَمِ وَ مِنْ شَرِّ فَسَقَةِ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ. اصول کافى جلد 4 صفحه 357 .
حرز مجرب و موثر فوق برای حفاظت و ایمنی از جمیع بلیه انس و …… و پیشگیری از هرگونه سحر و طلسم است و میتوان آنرا با گلاب و زعفران نوشت و با خود به همراه داشت.
بطور کلی معنی حرز از لحاظ لغوی همان مامن و پناهنگاه است و هدف از نوشتن حرز، دفع آفات زمینی و آسمانی است
دعا و رقیه و تعویذ و نظر پیامبر (ص)
بسم الله الرحمن الرحیم
در بیان مطالبی چند در اثبات دعا و رقیه و تعویذ و دم ، پیغمیر علیه الصلوه و السلام فرموده : الدعا هو العباد ثم قرأ و قال ربکم ادعونی استجب لکم یعنی خواستن از خدایتعالی بندگی محض است و خداوند فرموده است بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را ( دعا و خواسته ها ) .
پیامبرصلی الله علیه وسلم فرموده : نیست هیچ چیزی بزرگتر نزد خدایتعالی از دعا در ترمذی است ان الدعاء ینفع مما نزل و مما لم ینزل فعلیکم عبادالله بالدعاء یعنی پیغمبر صلی الله علیه وسلم فرموده : البته دعا فایده بخشد از بلایی که فرود آمده از آسمان و از بلایی که فرود نیامده پس لازم بگیرید بندگان خدا دعا را .
انفع الادویه الدعاء یعنی از فایده دهنده ترین دواها ، دعا کردن است پس در نتیجه دعا نافع و دافع بلا و اعلاء چیزیست .